Prerábka bytu – elektrické rozvody

Dom a byt

KikaS KikaS 30.06.201226895

Prerábka bytu – elektrické rozvody

Je tomu už 5 rokov. Ale spomíname na to radi a s úsmevom. Ako väčšina mladých dvojíc sme sa s priateľom, medzičasom sa stal manželom, rozhodli pichnúť špendlík na mape do konkrétneho miesta a začať budovať našu spoločnú budúcnosť na stabilnom, ničím nerušenom území. Kúpili sme byt – 3-izbový. Mali sme z neho veľkú radosť napriek poznámočke pani z realitnej kancelárie: „Budete mať roboty ako na kostole.“

Po vysťahovaní pôvodných majiteľov sme sa rozhodli hneď sa pustiť do „projektovania“.  Ako väčšina mladých "cezpoľných" dvojíc sme peňazí nemali nazvyš a navyše manžel tvrdil, že sme dosť šikovní na to, aby sme to zvládli aj sami a samozrejme, "pomôže aj rodina“. Tak som sa dala ukecať na svojpomocnú rekonštrukciu.

Prvým v poradí bola výmena elektrických rozvodov. Švagor je elektrikár, tak sme ho do práce zapojili ako prvého. Rozvrhli sme si, kde chceme mať v izbách zástrčky, v akej výške, koľko kusov. Na stenách sme vyznačili presné miesta a vyznačila sa cesta ťahania kabeláže po celom byte smerom k rozvodovej skrini.

A potom to nabralo tie správne obrátky. Chlapci (môj a 3 ďalší kamaráti) si z požičovne vybrali zbíjačky a vrtáky nemenovanej svetovej značky, nakúpili masky na tvár a pustili sa do práce. Pre zachovanie mieru a dobrých vzťahov so susedmi sme si stanovili čas, kedy budeme mašiny cez deň zapínať a vypínať. Oznam sme, samozrejme, vyvesili aj na vstupnú bránu a oznámili správcovi bytovky. Trvalo 2 týždne, kým sa všetky cestičky v stene objavili. Ak by Vás napadlo zamyslieť sa nad tým, odkiaľ sme mali elektrinu na spojazdnenie vŕtačiek a ostatného osvetlenie uvediem vec na správnu mieru – nie, pôvodná elektrina už nefungovala – mali sme vyvedený jeden dlhočizný kábel, ktorým sa dalo dostať do každej miestnosti, na konci bola zástrčka, do ktorej sme cez deň pichali rozdvojku alebo v noci lampičku.

Bordelu a špiny bolo neúrekom. Nakúpili sme obrovské vrecia, do ktorých sme na konci dňa upratali kusy betónu a prachu. A večer prišla romantika – vždy sme si vybrali tú relatívne najčistejšiu miestnosť v byte, umyli dlážku a rozložili matrace na spanie...

Poznámka pre žienky „fifilienky“ – ráno po umytí vlasov nebolo treba použiť žiadne tužidlá, ani laky na vlasy. Vlasy po uschnutí držali pevnejšie ako od použitia prípravkov renomovaných svetových výrobcov vlasovej kozmetiky. Úsporu na vlasových prípravkoch môžete použiť na nákup nových vypínačov smiley Navyše, ak sa zapojíte do zberu a upratania úbytkov betónu, budete mať za 2 týždne ruky a nohy vyšportované ako po 2 mesiacoch intenzívneho tréningu v posilňovni – a zadarmo s dobrým pocitom.

Po večeroch, keď už nebolo možné vŕtať, sme postupne do steny pomocou sadry  zavádzali plastové trubičky na káble. Po zhruba mesiaci nadišiel deň D – keď sa v našom novom byte po prvýkrát rozsvietila prvá žiarovka zo stropu. To bolo radosti!

Následne sme zistili, že sme si mohli robotu trošku uľahčiť a kabeláž mohla ísť namiesto steny v podlahe (teda v drážke pod starým gumolitom). Jeden náš známy nám tiež dodatočne ozrejmil, že existujú mašiny, ktoré prácu zbíjačiek vykonajú s väčšou ľahkosťou a celé to 2-týždňové vŕtanie sme si mohli skrátiť na 3-4 dni. Ale nevadí, svieti sa a máme na čo spomínať - a veľmi radi smiley

Pre tých odvážnych, ktorí sa chystajú na čas zakúsiť aj do remesiel tu vyššie opísaných (projektant, elektrikár, robotník s vŕtačkou, upratovačka, murár, maliar, podlahár...), odporúčam dané profesie a s tým súvisiace činnosti radšej vopred konzultovať. Ako sa hovorí „dobrá rada nad zlato“ vám môže ušetriť zopár zbytočných vrások (žienky, je to na zváženie...) a často aj zbytočne vyhodených „euričkov“.

Alebo.... prenechajte túto časť práce na skutočných odborníkov a užívajte si neskutočnú premenu vášho budúceho domova snívaním o prvej spokojnej noci v krásnom novom prostredí.

 

Komentáre Disqus.

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím