Určite sa aj Vám občas stane, že neviete aký darček vybrať pre kamaráta, partnera či známeho. Zrazu je tu Valentín a ešte stále nemáte vybratý ten správny darček? Siahnite po fľaši dobrého vína, ktoré vždy poteší. O tom, ako vyberať víno a aké sú trendy pri konzumácii vína sme sa porozprávali so someliérkou wine baru LOG LOG, Ing. Michaelou Lehotayovou.
Aké sú súčasné trendy v pití vína na Slovensku?
V posledných rokoch sa aj slovenskí konzumenti začínajú prispôsobovať zahraničným trendom. Je pre nich dôležitá kvalita vína, jeho druh a spôsob spracovania. To vidno aj v náraste dopytu po akostných vínach s prívlastkom. Dôležitú úlohu už zohráva aj gurmánsky zážitok. Konzumenti vyhľadávajú jedinečné vína od malých a stredných vinárov, ktoré sú originálne nie len svojou chuťou, ale aj limitovanou produkciou. Pri degustácii sa kladie dôraz aj na príbeh vinárstva a jeho zaujímavosti, ktoré umocnia celkový zážitok.
Na Slovensku je najväčší dopyt je po bielych suchých vínach z Malokarpatskej oblasti, sladkých vínach z Tokajskej oblasti, ako aj po ružových vínach, ktoré sú v posledných rokoch oceňované na veľkých súťažiach doma i v zahraničí.
Akým vínom potešiť partnera/partnerku na Valentína?
Vyberáme pre dámy: Valentín je skvelá príležitosť ako potešiť ženu jedinečným darčekom v podobe vína. Určite nič nepokazíte ružovým vínom, napr. odrodou Cabernet Sauvignon rosé, s príjemnou aromatikou lesných plodov. Ženy majú rady aj mladé biele vínka s ovocnými tónmi a jemnými kyselinkami (Tramín červený, Muškát moravský, Pálava). Nezabudnite, že ženy sú odborníčky na komplexné vône. Pre náročnejšie partnerky je vhodná kombinácia ťažšieho červeného vína s kvalitnou horkou čokoládou. Tu platí zásada, čím vyšší obsah kakaa v čokoláde, tým ťažšie červené víno treba vybrať.
Vyberáme pre pánov: Pánov potešíte skôr suchými bielymi vínami (Rizling rýnsky, Chardonnay a pod.) alebo vyzretými červenými vínami (Alibernet, Cabernet Sauvignon, Dunaj). Keď chce dáma pánovi niečo naznačiť, nech staví na kvalitný rum a cigary. :)
Čo robiť v prípade, že sme si kúpu darčeka nechali na poslednú chvíľu a chceme siahnuť po niečom výnimočnom?
Trefou do čierneho a zároveň novinkou na slovenskom trhu je talianske víno Fragolino. Je to šumivé sladké víno s jahodami, vyrábané tradičnou metódou z odrody Ysabela v severnom Taliansku. Vaša vyvolená už po prvom dúšku opätuje vaše horúce objatia. :)
Toto skvelé vínko si zakúpite iba v niektorých špecializovaných vinotékach. Jednou z nich je wine shop LOG LOG v Bratislave, kde na toto víno ponúkajú špeciálnu Valentínsku zľavu.
Ako kombinovať víno s jedlom?
Pri kombinácii jedla s vínom platí zásada, že víno má chuť jedla dopĺňať, nie potlačiť. K ľahším jedlám – ryby, biele mäso, šaláty, volíme biele suché víno alebo ružové. k mäsitým pokrmom z diviny alebo k steakom odporúčame vyzreté červené barikové víno. K ovocným dezertom sa hodia ružové vínka, ku krémovým biele sladké vína. K čokoládovým pokrmom odporúčam sladké portské víno.