Kvalitné kysnuté koláče nájdeme málokedy v cukrárňach a málokto sa ich výrobe intenzívne venuje. Vyžadujú si precízny prístup, nefalšované suroviny a nesmiernu dávku kumštu. Nepomôže teória, ale množstvo zažitej praxe. Marta Frajtková ňou disponuje v dostatočnej miere. Či už hľadáte osvieženie vianočného obdobia o tradičné kysnuté koláčiky, torty, alebo svadobné rezy, stačí osloviť je Cukrárenskú výrobu v Prešove.
Pečenie je umenie viacerých techník
Zákusky rôznych chutí, čokoládové, orechové, punčové, karamelové, kokosové, kávové a ich kombinácie, to všetko ponúka vo svojom sladkom portfóliu Marta Frajtková. Objednávky prijíma telefonicky, mailom, alebo osobne. Vie pripraviť približne 25 druhov zákuskov, pričom zdôrazňuje, že ku každému pristupuje inak. Preto pokladá pečenie za umenie. Pre ňu sa nikdy nestalo nástrojom zisku, skôr potešenia, ktoré prostredníctvom chute rozdáva ďalej. Každý koláč pečie pod dozorom a vždy expeduje iba čerstvé kúsky.
Kysnuté koláče ako za starých čias
Vianoce bez štedráku, bohatého makovníku, či orechovníka nie sú ani skutočné Vianoce. Tento fakt si uvedomuje aj Marta Frajtková. Preto sa venuje pečeniu tradičných vianočných koláčov, keďže v mnohých rodinách táto tradícia už vymizla. „Pečiem kysnuté koláče na svadby, ale aj sviatky, sviatočné udalosti. Pripravujem koláče z lístkového cesta, dodávam domáci lekvár. Všetko je také ako má byť,“ hovorí Marta Frajtková. Výber surovín u nej podlieha prísnym normám. Zákazník si môže suroviny doniesť sám, inak pracuje s licencovanými produktmi, ktoré prejdú veterinárnou správou a sú kvalitné aj zdravotne nezávadné.
Vracia sa záujem o klasiku
Ako jedna z mála cukrárok Marta Frajtková venuje svoje učenie aj tvorbe receptov, na ktoré moderná doba už akosi zabúda. „Pečiem okrem mnohých moderných tort z marcipánu aj torty klasické, grilážové, ako sa robili v minulosti. Sú iné, málo kto ich pečie a mnoho ľudí sa chce vrátiť práve k tejto tradícii a chuti,“ hovorí Marta Frajtková. Grilážové torty v sebe spájajú tradíciu a chuť minulosti, ktorá chutila podstatne inak, ako dnešné moderné zákusky. Niekedy nie je zlé vrátiť sa k chutným tradíciám. Najmä ak sa blížia najkrajšie sviatky v roku.
Cukrárenská výroba Marta Frajtková, sa zaoberá výrobou zákuskov, tort a iných sladkostí na objednávku, na rôzne príležitosti, ako sú svadby, krstiny, rôzne slávnostné príležitosti, ale aj sviatky, Vianoce, Silvester, alebo Veľká Noc. Celý sortiment vyrábame podľa tradičných osvedčených receptúr z vybraných, kvalitných a čerstvých surovín.