Nie je torta ako torta

Oslavy a podujatia:Torty a zákusky aj ako vianočná príprava

Havranová 07.05.201410661

Nie je torta ako torta

Poznáte to. Blíži sa dátum oslavy, svadby či výročia a vy chcete zažiariť. Tortou. Časy, kedy sa naša spoločnosť uskromnila s kruhovým tvarom, maslovou plnkou a ružou uprostred, môžeme so stoickým pokojom nazvať ako časy dávno minulé...

Sto ľudí, sto chutí

Aj vy ste si všimli, že cukrárne už nie sú také ako kedysi? Masová produkcia zákuskov a tort v cukrárni už nie je na prvom mieste. Vedúcu pozíciu majú mnohé slovenské maminko – cukrárky . Priniesli do našich domácností torty, o akých sa nám ani nesnívalo. Alebo iba. 

Svoje o tom vie aj Jana Vojtová: „Robila som svadobného hada, drotársku brašňu a naposledy detskú tortu v tvare starého vysávača pre malého chlapčeka, ktorého z nejakého dôvodu fascinujú vysávače.“ Tu ale netradičné torty ani zďaleka nekončia. Svojim spôsobom jednu takú upiekla aj Andrea Cenigová: „Veľmi zaújmavé želanie pre mňa bolo, keď mladý pár chcel dať tortičku ako darček svojej mame/svokre a zároveň chceli oznámiť, že čakajú bábätko.“ A ak chcete tortou pobaviť, inšpirujte sa príbehom Moniky Dobšovičovej: „Najzvláštnejšie želanie bolo pre mňa zároveň najväčšou výzvou a bolo to zrovna nedávno, keď ma kolegyňa požiadala o mužský penis pre druhú kolegyňu k 30-tke.“

 

Cukrárka s titulom?!

O tom, či je torta dobrou tortou iba ak ju upečie cukrárka, by sa dalo polemizovať. Je naozaj cukrárske vzdelanie také nevyhnutné? „Určite záleží na cukrárskom vzdelaní, keby som hovorila opak bolo by to iba preto, lebo ho nemám. Cukrárky sú samozrejme oveľa zručnejšie v tom, čo robia. Ale aj tie ženy, ktoré nie sú vyučené v obore sa im svojou šikovnosťou môžu priblížiť. A často ich v zručnosti doženú, pretože najviac čím sa môže človek zdokonaľovať sú skúsenosti a množstvo tort, ktoré vytvorí.“ Tvrdí Zuzana Koľveková. Svojim názorom jej tak trochu oponuje Michaela Hybská: „Myslím, že na vzdelaní nezáleží. Ja osobne som stavebná inžinierka a nepociťujem handicap.“ O tom, že pečenie vás musí v prvom rade baviť, hovorí Henrieta Referovičová: „Na vzdelaní v tomto odbore podľa mňa záleží, ale nie až tak, ako na láske k pečeniu, pretože ak vás to nebaví, tak táto práca nemá zmysel.“ Tak vidíte. Najdôležitejšie je, aby ste cukrárke, u ktorej si objednávate tortu – dôverovali. Bez ohľadu na to, aké má vzdelanie. „Najlepšou školou je sám život, ľudia a skúsenosti získané praxou, teda vašou tvorbou.“ tvrdí Monika Dobšovičová.

 

Cukráreň verzus Jednotlivec

Čím to je, že torty od jednotlivcov sa tešia takej obľube? Alžbeta Kaľuhová nám prezradila svoju teóriu: „Možno kvôli tomu, že jednotlivý cukrár do tej torty dáva viac seba, viac lásky...“ Možno je to predsa len pravda a väčšina zákazníkov si uvedomuje, že v cukrárňach, kde majú denne niekoľko objednávok ide kvantita na úkor kvality. A konkurencia tak vzrastá nielen medzi samotnými jednotlivcami, ale aj medzi jednotlivcom a cukrárňou. Michaela Hybská v tom má jasno: „V konkurencii sa môže presadiť iba kvalita v každom smere. Je to práca na celé dni a noci. Je absolútne nedocenená a preto ju môže robiť iba niekto, koho to naozaj baví. Ja sa snažím , aby moje torty boli dizajnovo odlíšiteľné a pri pohľade na ňu zákazníci poznali môj "rukopis“.“ Neexistuje snáď lepší pohon, ako zdravá konkurencia. Tá je rozhodne nevyhnutná vo všetkom, v čom chcete byť úspešný. „Presadiť sa je ťažké, hlavne preto, že tortu si v dnešnej dobe dokáže upiecť i ozdobiť skoro každý - cukrárske obchody s pomôckami, ktoré za vás urobia polovicu práce sú už všade a na internete nájdete návod hádam na všetko. Ak však do každej torty dáte niečo jedinečné a nevnímate ju len ako zárobok, ale ako samostatné dielko, zákazník si k vám cestu vždy nájde.“ tvrdí Jana Vojtová. .

 

Foto: www.profilerehab.com, Henrieta Referovičová, Jana Vojtová

Komentáre Disqus.
(0/5) 0 referencií
Skvelé torty

Naša cukrárska výroba je zameraná na pečenie a zdobenie marcipánových tort na rôzne príležitosti.…

(5/5) 3 referencií
Cenigová

(0/5) 0 referencií
Dobšovičová

Torty, cupcakes, medovníky, kvalitne a chutne od Moniky.

(0/5) 0 referencií
Referovičová

V každej tortičke a koláčiku je veľký kus mojej lásky k pečeniu a výtvarnému umeniu.

(0/5) 0 referencií
Kaľuhová

(0/5) 0 referencií
Torty Zvolen

Volám sa Michaela a som z Pliešoviec okres Zvolen. Torty sa pred necelými dvoma rokmi stali mojou…

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím